Prohledat tento blog

úterý 26. února 2013

Klinické diety - Krmivo jako lék

Mnoho chovatelů již dnes ví, že krmení kvalitní stravou pozitivně ovlivňuje celkový zdravotní stav psa nebo kočky. Málokdo ale ví, že je možné použít některé druhy granulí a konzerv jako lék - jsou to klinické diety.

Klinické diety jsou speciální krmiva, která lze použít v případě léčby onemocnění ovlivnitelných složením krmné dávky. Často se díky klinické dietě sníží potřeba léčiv a v některých závažných případech se výrazně prodlouží život zvířete.

1. Onemocnění srdce, ledvin a jater

Srdeční onemocnění se často objevuje s věkem zvířete. Častou příčinou srdečního onemocnění bývají špatně fungující srdeční chlopně nebo srdeční svalovina. Špatně fungující srdíčko vede k akumulaci tekutiny v těle a různým jiným klinickým příznakům např. dušnost - vzhledem k edému plic. Dochází k akumulaci tekutiny v dutině hrudní nebo přišní - což  znesnadňuje práci srdce. Tekutina se tedy akumuluje v těle zvířete v souvislosti se špatnou funkcí srdce a tato retence vody bývá spojena také s větším příjmem sodíku v krmivu.

Klinická dieta je je navržena tak, aby pomohla snižovat klinický dopad srdečního selhání a retenci vody na organismus. Pozitivně ovlivňuje zdravotní stav u psů s onemocněním srdce.

Do této skupiny onemocnění, které ohrožují život zvířete patří také např. chronické selhání ledvin nebo jater.

Jak pečovat o psa s onemocněním ledvin 

Veterinární medicína zatím bohužel neumí transplantovat, proto se musíme snažit selhávající orgány co nejdéle podporovat a ulehčovat jim jejich funkci, aby vydržely co nejdéle. Právě klinické diety používané v případě onemocnění ledvin nebo jater jsou často to jediné, co můžeme z dlouhodobého hlediska pro pacienta použít.

Specíální klinické diety pozitivně ovlivňují zdravotní stav u psů trpící onemocněním ledvin (selhání ledvin nebo ledvinovou nedostatečností). Pokud je klinická dieta podávána v časném stadiu onemocnění ledvin, redukuje progresi onemocnění.  Principem je lehce stravitelné a selhávající orgány nezatěžující složení krmiva.

Onemocnění srdce u psů a koček - příznaky, příčiny, rizika, řešení 


2. Onemocnění dolních cest močových

Klinické diety pomáhají řešit onemocnění dolních cest močových spojených s tvorbou krystalů v moči. Dieta upravuje pH moči, které je příčinou tvorby krystalů a zároveň tyto krystaly rozpouští, čímž zabraňuje dalším komplikacím.

Močové kameny u koček - příznaky, rizika, léčba, prevence

Močové kameny u psů - Příznaky, léčba, prevence



3. Diabetes mellitus neboli cukrovka

Klinická dieta umožní správně upravit přísun sacharidů a tuků v krmné dávce a díky tomu optimalizovat dávku inzulínu tak, aby nedocházelo k výkyvům hladiny glukózy v krvi.

Diabetes neboli cukrovka u psů a koček - Příčiny, příznaky, léčba, prevence


4. Onemocnění trávicího traktu

Napomáhá při onemocněních zažívacího traktu, hojení trávicího traktu. Omezuje zvracení zklidněním žaludeční sliznice a podporou vyprazdňování žaludku. Je velmi vhodná v období rekonvalescence po operačních zákrocích na gastrointestinálním traktu, po menších chirurgických zákrocích a po stavech mírného oslabení.

Poruchy zažívání u psů - průjem, zvracení, zácpa, hubnutí, plynatost



 5. Alergie, přecitlivělost na krmivo

Krmivo pozitivně ovlivňuje zdravotní stav u psů s přecitlivělosti na krmivo (alergie) a při gastrointestinálních onemocněních.

Tato dieta může kladně ovlivnit i psy s chronickou otitis externa - zánět uší, interdigitálním pruritem - svědění v oblasti mezi prsty a s perianálním pruritem - svědění v oblasti konečníku, což mohou být také příznaky vedlejší reakce na krmivo.


Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?


6. Stárnutí

Stárnutí sice není nemoc, ale je stejně jako u lidí spojeno sMáte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?
http://zdravezvire.blogspot.cz/2013/05/mate-alergickeho-psa-s-citlivou-kuzi-ci.htmle stárnutím mozku, změnami v chování či s  pohybovými problémy.

Speciální krmivo má pozitivní vliv na zlepšení stavů dezorientace, sociálních kontaktů, narušeného spánkového režimu a ztráty domácích návyků u starších psů. 

Klinická dieta určena stárnoucím jedincům rovněž napomáhá při léčbě degenerativních onemocnění kloubů, zpomaluje jejich rozvoj a zmírňuje příznaky. Přináší zlepšení pohyblivosti a kvality života u psů s pohybovými problémy.

Lze stárnutí mozku u starších psů ovlivnit krmením?
Kloubní výživa pro psy

Je prokázáno, že psi krmení speciální klinickou dietou vykazují signifikantně méně klinických příznaků a přežívají dvakrát déle než psi krmení běžnou stravou.  Pokud vám tedy veterinární lékař nabídne klinickou dietu jako součást léčby, je to opravdu často to nejlepší, co můžete pro svého miláčka v případě některých chorob udělat.

Související články:


Onemocnění jater u psů a koček - Příznaky, příčiny, léčba
Pes alergický na krmivo
Bolest kloubů u starších psů
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy







Žádné komentáře:

Okomentovat