Prohledat tento blog

čtvrtek 9. května 2013

Pes alergický na krmivo

Alergie na krmivo - svědění
Pokud máte alergického psa, pak jistě víte, že najít krmivo, které by vyhovovalo není jednoduché. Přestože je na trhu mnoho druhů a a značek hypoalergenních krmiv, někdy označovaných také jako sensitive (sensitive skin - citlivá kůže, sensitive stomach - citlivý žaludek, zažívání), vždy je potřeba najít takové, které bude vyhovovat konkrétnímu jedinci. To, co nedělá problém jednomu, nemusí vyhovovat druhému, takže je potřeba zkoušet, až naleznete to pravé. A mnohdy to nebývá pravě levná záležitost a to hlavně u velkých plemen. Na druhou stranu, dražší krmiva bývají dražší z toho důvodu, že obsahují větší podíl masa a to masa kvalitního, jsou vysoce stravitelná (kolem 95% ta nejlepší), jsou kvalitně zpacována, takže máte jistotu, že to co mu dáváte pouze neprojde žaludkem a střevy a že pejsek využije vše potřebné pro jeho růst, celkové zdraví, kvalitu srsti atd.

Hypoalergenní krmivo - krmivo pro alergické psy, psy s citlivým zažíváním a citlivou kůží (sensitive skin, sensitive stomach)

Hypoalergenní krmivo obsahuje pouze jeden zdroj bílkovin. Nejšetrnější bílkovinou je bílkovina jehněčí (lamb), kachna (duck), z ryb např. losos (salmon) nebo treska, velmi dobře bývá přijímána divočina (wilderness). Psi bývají velmi často alergičtí na kuřecí bílkovinu, hovězí, vejce atd.
Pšenice bývá u hypoalergenních krmiv nahrazována bramborami, rýží nebo prosem. Nevhodná je jak již bylo řečeno pšenice, ale také kukuřice nebo sója. Důležitou roli hraje rovněž technologie zpracování surovin.

Alergie neboli přecitlivělost na krmivo bývá doprovázena kožními problémy (záněty kůže) - svědění, škrábání, olizování nebo odírání a to nejčastěji na tlapkách v oblasti mezi prsty nebo na břiše.

Onemocnění kůže u psa a kočky - příznaky, příčiny, léčba


Zánět kůže v oblasti tlapek













Zánět kůže v oblasi břicha













Holistické hypoalergenní granule First Mate jsou velice vhodné pro alergické psy s kožními problémy. Konkrétně bych doporučila First Mate pacific ocean fish and potato. Obsahují vysoký podíl masa z mořské tresky (omega 3 a 6 mastné kyseliny podporující zdravou kůži), obiloviny jsou nahrazeny bramborami.


Dalším průvodním jevem bývá opakovaný zánět zvukovodu. Projevuje se zápachem z ucha, pes se škrábe v oblasti ucha a třepe hlavou.  Je doporučováno preventivně čistit psovi uši - např. Aptus Orisolve vet sol - s antibakteriálmími a regeneračními účinky, obsahuje protisvědivou složku.


Alergie se u některých jedinců projevuje trávicími obtížemi (sensitive stomach) doprovázenými zvracením nebo průjmem. Kromě výše zmíněného krmiva First Mate bych doporučila značku Canine Caviar (wilderness - divočina, lamb - jehněčí, open sky - kachna, wild ocean - sleď). Toto holistické krmivo (celostní) obsahuje vysoký podíl masa, stravitelnost přes 90%).

Ve specializovaných obchodech nebo u vašeho veterináře můžete zakoupit speciální veterinární dietu (klinická dieta).

Klinické diety jsou speciální krmiva, která lze použít v případě léčby onemocnění ovlivnitelných složením krmné dávky. Jedná se např. o onemocnění srdce, ledvin, jater, močového ústrojí, diabetes, onemocnění trávicího ústrojí, alergie, ale také pohybové a jiné problémy spojené se stárnutím psů. Často se díky klinické dietě sníží potřeba léčiv a v některých závažných případech se výrazně prodlouží život zvířete.

Klinické diety - Alergie, intolerance

Pozitivně ovlivňuje zdravotní stav u psů s přecitlivělosti na krmivo (alergie), při gastrointestinálních onemocněních, chronické záněty uší, svědění v oblasti mezi prsty a v oblasti konečníku.

Související články:

Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy


















Žádné komentáře:

Okomentovat