Prohledat tento blog

pondělí 27. září 2010

Jak a čím krmit psa - Hodnocení krmiva pro psa


Jak krmit psa? Jednou nebo dvaktát denně. Čím krmit psa? Podle čeho vybírat granule? Na co si dát pozor při sestavování domácí krmné dávky? A co pejskovi nikdy nedávat?

Pokud hledáte odpovědi na tyto otázky, pak je zcela jistě naleznete v tomto článku nazvaném Krmení je základ - Váš pes je tím, čím ho nakrmíte.

Čím krmit psa - Granulované krmivo pro psy




Jako motto tohoto odstavce by mohlo být:
"Váš pes je tím, čím ho nakrmíte",

Pomineme odborné hodnocení krmiva z hlediska obsahu bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny a popelovin, stupeň jeho stravitelnosti, vlhkosti a dalších ukazatelů.

Informace na toto téma naleznete zde:
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy



Praktičtější pro chovatele je např. dělení podle věku, fyzického zatížení, velikosti plemene. Podle věku dělíme psí populaci na štěňata (do 4 měsíců), mladé rostoucí psy (od 4 do 12 měsíců), dospělé psy, staré psy (velmi individuální).

Podle fyzického zatížení bychom měli rozlišit pejsky s běžnou, zvýšenou (povahově temperamentní) a vysokou (služební a sportovní psi) aktivitou. Specifické nároky mají pak sáňoví psi, březí a kojící feny.

Podle velikosti pak rozlišujeme toy plemena, malá, střední, velká a obří plemena. Sestavit podomácku ideální krmnou dávku pro psa je pro laika dosti náročné. Předpokládá to dosti podrobné znalosti v tomto oboru a mnoho času při přípravě. V současné době je pro většinu majitelů a především pro jejich svěřence daleko výhodnější zkrmování kvalitními krmivy, které respektují jednotlivé kategorie psů. Velmi jednoduše je pak možné podat přesnou dávku krmiva při správně zvolené kategorii. Obzvlášť důležité je to pro štěňata do jednoho roku.

Při sestavování domácí krmné dávky je třeba mít na mysli, že pes není striktní masožravec. K masovému základu by měl tedy dostávat ještě podíl přílohy - rýže, těstovin, ovesných vloček apod. Velmi jednoduchým vodítkem pak u mladých psů jsou dva díly masa a jeden díl přílohy, u dospělých 1 : 1, u starých jeden díl masa a dva přílohy. U dospělého psa pak počítáme u denní krmné dávky spotřebu 25g masa na 1 kg tělesné hmotnosti. U mladých a rostoucích psů je to 30-40g na 1 kg. Nevýhodou doma připravovaného krmení je ztráta mnoha důležitých látek vařením.

Zatímco štěňata je nutné po odstavení krmit 5 - 6 x denně s tím, že postupně se frekvence krmení snižuje. Dospělého psa krmíme 1x denně. Dříve byl mezi chovateli běžně rozšířen zvyk 1x za týden naordinovat psovi celodenní hladovku. Možná je škoda, že se od této praxe v současné době upustilo.

Neměli bychom zapomenout zmínit, že pro psa rozhodně není vhodná uzenina a jiná slaná a kořeněná jídla, cukr a jiné sladkosti - obzvlášť čokoláda, syrové maso a vejce, alkoholické nápoje. Životu nebezpečné je pak zkrmování drůbežích a králičích kostí, prasečí a telecí krky a žebra a ryby.




Článek poskytla Veterinární klinika Jičín-VET: www.jicinvet.cz


Jak a čím krmit psa. Granule versus doma připravovaná strava
Granule pro březí a kojící fenu
Vápník v potravě štěňat a jeho rizika
Jak krmit štěně - 6 důležitých rad pro krmení štěněte 
Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?
Artemis - granule pro malá plemena
Alergie na potravu - Jak může krmivo ovlivnit alergii u psa
Může být pes alergický na granule?
Kloubní výživa pro psy

čtvrtek 23. září 2010

Jak se zbavit nežádoucího štěkání - 2 tipy jak vyřešit tento problém


Máte psa který neustále štěká na všechno a na všechny kolem - kdykoli někdo zazvoní nebo příjde na návštěvu? Bojíte se s ním jít na procházku, protože štěká na lidi které potkáváte? Obtěžuje vás svým častým štěkáním. Cítíte se trapně, když váš pejsek štěká na děti či dospělé?

Nadměrné či nežádoucí štěkání má celou řadu příčin.

Mezi nejčastější patří upozornění na nebezpečí, odpověď jinému štěkajícímu psovi, naznačit defenzivní chování (např. před kousnutím) nebo úleva v nepříjemné stavu, např. v sociální izolaci. Dále se může jednat o stereotypní štěkání, které bývá obvykle monotónní, rytmické, bez zřetelného podmětu.

Jak se zbavit nežádoucího štěkání?
Odnaučit nežádoucí štěkání není jednoduché.

1. Psa je nutno ignorovat když štěká, nevěnovat mu ani pohled, slovo, dotek. Okřiknutí psa ("trest") provokuje k dalšímu štěkání - záruka dalšího napomenutí a tím pádem pozornosti a kontaktu s majitelem.

2. Obojek proti štěkání
Zařízení DOGtrace™ d-mute, ve formě obojku, pomáhá naučit psa zůstat v tichosti a tím zabránit těmto nepříjemným situacím. Také se stává skvělým doplňkem pro efektivní výcvik. Obojek nefunguje na principu zvuku, ale reaguje na vibrace hlasivek.

Elektronický systém obojku využívá moderní technologii na bázi jednočipového mikroprocesoru. Obojek je velmi snadno použitelný, kompaktní a vodě odolný, tudíž vhodný pro každou situaci. Díky ergonomickému designu a nízké hmotnosti je možné jej použít i pro rasy psů s malým vzrůstem.

Pordobné informace naleznete zde: ELEKTRONICKÉ OBOJKY PROTI NEŽÁDOUCÍMU ŠTĚKÁNÍ


Související články:
Strach ze samoty neboli separační anxieta u psa
Obojek proti štěkání, vytí, vrčení pro malá plemena
Pes a stres z cestování - Jak zklidnit psa

 


pátek 10. září 2010

Hyalutidin - patentovaná kloubní výživa pro psa, koně i člověka


Hyalutidin je patentovaná kloubní výživa, kde je hlavní účinnou látkou kyselina hyaluronová, která je vázaná v komplexu s chodroitin sulfátem tzv. Hyaluron-Chondroitin-Komplex HCK.

Hyalutidin DC Aktiv - kloubní výživa pro psy

Hyalutidin EC Aktiv - kloubní výživa pro koně

Hyalutidin HC Aktiv - kloubní výživa pro člověka

V čem je Hyalutidin vyjímečný?


Hyalutidin je vyjímečný nejen svým složením, ale hlavně koncentrovaným množstvím aktivních látek a speciálním postupem úpravy hyaluronové kyseliny, díky němuž se tato látka z velké části ze střev vstřebává a je tak efektivně použita tam, kde je její nedostatek v organizmu.



1. Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je důležitou součástí mnoha tkání: napíná kůži a pojivovou tkáň, udržuje pružnost chrupavky a promazává naše klouby. Kyselina hyaluronová je základní součástí synoviální (kloubní) tekutiny, “maziva” kloubů. Bez ní by naše klouby nemohly fungovat tak snadno, jak obvykle fungují. Navíc synoviální tekutina slouží jako poduška a jako zdroj živin pro buňky chrupavky, která se musí pravidelně obnovovat.

Dosud mohla být kyselina hyaluronová používána výhradně vstřikováním a to artikulárně (přímo do postiženého kloubu).

Dříve nebylo perorální (ústní) doplňování kyseliny hyaluronové účinné, a to kvůli její velké molekulární váze, která do značné míry nedovolovala vstřebávání ve střevech a efektivní výživu tkání.

Proto vědci vyvinuli speciální postup úpravy hyaluronové kyseliny, díky němuž se tato látka z velké části ze střev vstřebává a je tak efektivně použita tam, kde je její nedostatek v organizmu.

2. Chondroitinsulfat

Chondroitinsulfat se stará o to, že chrupavčitá tkáň bude průchodná pro potřebnou výživu chrupavčitých buněk. Pokud není k dispozici dostatek chondroitinu, vede to jednostranně k malému množství živin v chrupavce.

Stručně řečeno, nedostatek chondroitinu způsobuje degeneraci chrupavky a napomáhá vývinu a tvorbě artrózy.

Související články:

Bolest kloubů u starších psů
Artritis u psů - Příčiny, příznaky, léčba, kloubní výživa, krmivo  
Hyalutidin - Je opravdu lepší než ostatní kloubní výživa? 
Kloubní výživa pro štěňata
Bolesti kloubů u psa - Jak pomoci pejskovi s artrózou
Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, senior 
Kloubní výživa pro psy