Prohledat tento blog

středa 25. srpna 2010

Luxace patelly u malých plemen psů - Doporučená kloubní výživa


Malá plemena psů nezatěžují klouby svou hmotností a tím celková zátěž není tak značná. Jejich problém nejčastěji spočívá v luxaci pately (čéšky), kdy se kolenní čéška vychyluje ze své fyziologické polohy a na základě tohoto stavu pejsek začne kulhat anebo chodit po třech.

Podle míry postižení se rozděluje toto onemocnění na několik stupňů. Při nižších stupních se čéška ještě sama navrací do fyziologické polohy, při vyšších stupních už tomu tak není a čéška zůstává trvale přesunuta. Tento pohyb čéšky tak namáhá okolní tkáně a dochází k jejich poškozování.

U malých plemen psů poměrně často dochází i k nitrokloubním zlomeninám, jejichž následkem při neadekvátním řešení bývá ztuhlost kloubu a následná artróza.

Dále méně častá je tzv. Legg-Calvé-Perthesova nemoc, neboli Aseptická nekróza hlavice kosti stehenní, při které dochází k částečnému odumření hlavice stehenní kosti a její následné deformaci, jehož následkem bývá vždy výrazná artróza.

PREVENCE

Kloubní tkáně u mladších psů se regenerují mnohem lépe a snáze než u starších psů. Z tohoto důvodu je nutné klást velký důraz na prevenci a ochranu kloubů, dokud ještě nedošlo k velkému poškození. Pokud se vyskytnou výrazné klinické obtíže, lze předpokládat značné poškození kloubu. Při mírných změnách kloubních tkání jsou klinické příznaky velmi nepatrné a někdy jsou chovatelem snadno přehlídnuty.


Na trhu je opravdu široká nabídka chondroprotektiv (chrání klouby), já osobně u svých psů používám a také doporučuji Hyalutidin DC Aktiv, přípravky kanadské značky Alavis v tomto případě je nejlepší Alavis MSM + Glukosamin sulfát, Canosan koncentrát (vyšší pořizovací cena, ale dávkování je tak malé, že se cenově vyrovná ostatním kloubním výživám) či kloubní výživu Aptus Apto-flex vet sirup.

Operace luxace pately

Na operaci luxaci pately jsou různé názory, neboť ne vždy se po operaci dostaví požadovaný výsledek a pejsek po operaci stále kulhá. Nejprve je vhodné podávat některý z chondroprotektiv. Pokud se stav nezlepší, doporučuji zvážit možnost operace.

Mohlo by vás zajímat:

Bolest kloubů u starších psů 
Klinické diety - krmivo jako lék
Jsou chondroprotektiva v krmivech pro psy dostačující?
Specifika psů malých plemen - výživa, zdravotní problémy
Specifika výživy štěňat malých plemen - Na co si dát pozor
Labradoři mívají artrózu, jorkšíři zubní kámen a šarpejové alergii...
Zápach z tlamy trápí 90% psů starších jednoho roku. Jak tomu předejít?
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy
Kloubní výživa pro psy

čtvrtek 12. srpna 2010

Grizzly Salmon Oil - Řešení nejen pro nadměrné línání


Grizzly Salmon Oil je olej z volně žijících lososů z Aljašky. Má blahodárný vliv nejen na krásnou, lesklou a zdravou srst,ale účinně pomáhá při nadměrném línání. Podporuje celkovou vitalitu starších psů a koček a zvířat v rekonvalescenci a dodává jim chuť k jídlu.

Olej má pozitivní vliv na správnou srdeční funkci. Osvědčil se také jako výborný doplněk stravy pro posílení imunitního systému po operaci zvířete s rakovinou a pro urychlení celkového procesu zotavení.


Grizzly Salmon Oil je jemný, čistě přírodní lososový olej připravený z volně žijících aljašských lososů. Grizzly Salmon Oil obsahuje velké množství zdraví prospěšných Omega-3 mastných kyselin EPA a DHA a současně přirozeně nízký obsah Omega-6 mastných kyselin.

Kde může olej pomoci:

Kůže

Suchá kůže. Podráždění kůže a svědění. Zarudlá kůže a lysiny. Nepřetržité olizování podrážděné kůže. Nadměrný výskyt lupů.

Srst

Matná srst. Nadměrné línání. Při potřebě docílení lesklé srsti na výstavu během několika
týdnů.

Vitalita

Starší psi/kočky pohybující se pomalu či neochotně. Celková ztráta radosti ze života a
vitality.

Chuť k jídlu

Psi/kočky znudění jídlem. Starší psi a kočky ztrácející chuť k jídlu.

Srdce

Při zvýšeném riziku mrtvice nebo jiných kardiovaskulárních problémech. Veterináři
doporučují Omega-3 mastné kyseliny pro podporu správné srdeční funkce.

Imunita/ Rakovina / Operace

Operace Mnoho veterinářů doporučuje Omega-3 mastné kyseliny jako výborný doplněk stravy pro posílení imunitního systému po operaci zvířete s rakovinou a pro urychlení celkového procesu zotavení.

Grizzly Salmon Oil má jemnou příchuť, stejnou jako čerstvé filety z lososa. Pro psy a kočky je velmi chutný. Jeho denní podávání je nejlepší přirozenou cestou, jak podpořit dlouhý a zdravý život vašich mazlíčků.

Grizzly Salmon Oil je úplnou novinkou na trhu a brzy bude možné ho zakoupit v internetovém obchodě: VseProZvire.cz