Prohledat tento blog

sobota 16. ledna 2010

Hárání fen


K prvnímu hárání fen dochází v období mezi 8. - 12. měsícem věku, záleží na velikosti plemene. U velkých plemen dochází obvykle k prvnímu hárání později, u malých plemen dříve.

První hárání fen bývá kratší a slabší, přesto existuje nebezpečí, že při něm fena může být nakryta, což může mít pro její další život výrazně negativní důsledky.

Hárání fen probíhá většinou 2x do roka, a to nejčastěji na konci zimy nebo začátkem jara, a koncem léta nebo na začátku podzimu.

Říje (hárání fen) se dělí do tří fází:

1. Proestrus - začátek říje, jedná se o 1. - 10 den říje, kdy sliznice dělohy zduřuje a fena začíná krvácet, vulva feny je znatelně zduřená. Na začátku tohoto období si fena velmi intenzivně olizuje pohlavní orgány, krvavý výtok může tedy chovatel zpozorovat až 2. - 3. den hárání. V tomto období je fena již pro psy přitažlivá, ale odmítá je, toleruje je až ke konci tohoto období.

2. Estrus - vlastní říje, jedná se o 11. - 23. den hárání, kdy dochází k ovulaci, červené zbarvení výtoku přechází v růžové a postupně slábne, vulva je maximálně zduřená. U feny se objevuje výrazné sexuální chování, pro psy je velmi přitažlivá a sama se jim i nabízí. Ke konci období sexuální chování slábne a fena přestává být pro psy přitažlivá.

3. Metestrus - konec říje, kdy je děložní sliznice připravena přijmout oplodněné vajíčko. Pokud dojde k oplodnění vajíček, nadchází březost, pokud k oplodnění vajíček nedošlo, nastává diestrus, období, během něhož se děložní sliznice zklidňuje a hárání přechází do klidového stavu, zvaného anestrus.

Zdroj: CelySvet.cz

Mohlo by vás zajímat:

Falešná březost u fen - příčiny, příznaky, rizika, léčba
Kastrace feny - Negativa versus pozitiva
Omyly a mýty o zdraví psů a koček
Rakovina mléčných žláz u feny - Kastrace jako zdravotní prevence
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy


Žádné komentáře:

Okomentovat